Media & Reacties

Reacties

“Ik vind het echt heel mooi. In allerlei opzichten: de combinatie van beeld en poëzie. De zachtheid, kracht, originaliteit en diepgang van de woorden en beelden. Het doet heel goed om te lezen, te bekijken. Er zit veel rust in, verrassing, kleur, licht, leven. Een boek dat je ziel streelt. “

Drs. Marleen Schoonderwoerd
Docent HBO Windesheim, afdeling Theologie. Supervisor. Redacteur.

“Ik heb je boek met veel plezier bekeken. Ik vind het een mooi en lichtvoetig boek. Het lijkt hier en daar op de psalmen. Meditatief. Mystiek.

Dat lichte (maar niet oppervlakkige) is eigenlijk wel bijzonder en mooi”

Drs. Marleen Hengelaar – Rookmaker
Hoofdredacteur ArtWay

“Dank je wel dat je deelt in je diepte en rijkdom. Je geeft leven door. Heel mooi!

Soms moet ik glimlachen. Soms moet ik bijna huilen. Soms dat tezamen. Ontroerend, dus. En het klopt. Helemaal. Een totale ervaring voor de ziel.

Wat een kracht. En stilte.”

Elisabeth de Bruijn
Rituelenmaker

De thema’s kwetsbaarheid en geborgenheid gelden voor elk persoon. Hoewel het jouw beelden en (ver)woord(ing)en zijn, heeft het tegelijkertijd ook iets universeels.

Ik kan jouw beelden en woorden gebruiken als ik de woorden niet vind, ik kan jouw woorden tot mij laten spreken en me laten bemoedigen.”

Jolien van der velde – van Braak MA
Kunsthistorica en Theologe

“Wat een mooie pareltjes heb je geschreven. Ik las iets kostbaars”.
“Verstilde Schoonheid”


“Toen ik voor het eerst het concept van Grady zag en las, toen zag ik het bijzondere. Dat is dat kwetsbare en geborgen. Warm. Vaak is het zo dat bij boeken met een christelijke achtergrond, dat er iets geleerd wil worden. Maar het boek van Grady leert niet, maar geeft warmte en inspireert. Dat is iets wat mij in elk geval aansprak. Die andere boeken die zijn er al zoveel. En dit is er echt nog niet. Als je kijkt naar het aantal woorden dat erin staat, dan zijn dat weinig woorden. Maar ze zijn precies goed passend bij de beelden die daarnaast staan. En daardoor krijg je in die samenhang tussen dat beeld en die korte gedichten, iets wat je niet hebt als je alleen maar naar het beeld kijkt of alleen maar het gedicht zou lezen. Dat samen dacht ik: dit is bijzonder”. (Uitgesproken bij de Boekpresentatie)

Fiet van Beek
Uitgeverij Anderszins

Het is een weergaloos mooi boek geworden! Er is moed voor nodig om ook je gedachten aan het papier bloot te geven, maar beiden, kunstwerk en gedicht, versterken elkaar op een bijzonder mooie manier. De kunstwerken komen prachtig tot hun recht door de zachte glans die eroverheen ligt.

Een boekje om steeds weer op te pakken en van te genieten in stille momenten.

Josje Mees
Beeldend Kunstenaar

Flarden van woorden, gedachten, lijnen, vlekken.  Dromerig, als pluisjes zwevend in de wind. Zwevend op het witte vlak. Door te resoneren met de woorden en beelden van Grady wekt dat ook de zachtheid in mezelf op. Hoe waardevol is dat, in deze steeds harder wordende wereld, met wetten, lijnen, regels en kaders. Aandacht voor het zachte.

Het lied van Huub Oosterhuis schiet mij te binnen:
“Wek mijn zachtheid weer. Geef mij terug de ogen van een kind. Dat ik zie wat is. En mij toevertrouw. En het licht niet haat”.

De beelden en woorden van Grady helpen mij hierbij.

Arthur Pirenne
Professioneel Clown

Ziet er heel mooi uit, je kunt zien dat er echt aandacht aan is besteed. Prachtige uitgave.

Ik ga het zeker lenen als het op de plank staat.

Met recht een boek om trots op te zijn!


Anthel Reijnders
Medewerker Bibliotheek Gooi Plus

Het boek is een verademing, een streling als een zuchtje wind, een diep durven inademen en vrede voelen … Haar uitingen stellen me gerust … Zonder clichés. Integendeel. Poëtisch, verrassend, beeldend … Onverwachte beelden die bij me binnenkomen zonder dat ik ze met mijn hersenen begrijp. Intuïtief. Alsof de beelden en de woorden gewoonweg tot haar kwamen in momenten van diepe vrede

Rebecca Schoon
Theatermaker en columniste
Uit: recensie/leestip voor Petrus Online

“… als getroost worden, terwijl je niet wist dat dat nodig was”

Inge Zijlstra – Lezer

“De onderwerpen hebben betrekking op mijn leven”

Rik – Lezer

De parel die Grady beschrijft, is de verborgen schat in ons allemaal. Vaak hebben we niet eens door dat we dat kleinood aan boord hebben. Maar een parel blijft een parel, of die nu in de modder ligt of aan een oor hangt. Grady heeft de hare opgedolven, schoongemaakt en in de etalage gelegd. Kwetsbaar en krachtig toont deze beeldend kunstenaar en dichter ons haar innerlijke wereld. Haar woestijnervaringen zijn hoogstpersoonlijk en universeel tegelijk. Haar boek troost, maar verontrust ook. Want de zachte krachten kunnen pas winnen als ze met vrijmoedigheid aan het licht gebracht worden. En dat is wat er gebeurt in ‘Alles wat zacht was’.

Annemiek Schrijver
Programmamaker bij KRO-NCRV

Media

Aanbeveling in PUP – 2023

PUP is het magazine van de Protestantse Kerk in Utrecht. Het komt 4 x per jaar uit. Het thema van de decembereditie is “kwetsbaarheid”. En sluit dus heel mooi aan bij Alles wat zacht was.

Drs. Marleen Schoonderwoerd schreef de aanbeveling op de literatuurpagina. Deze staat naast die voor het boek van Manon Uphoff.

Recensie voor Petrus Online – 2023

In de online afdeling van Petrus Magazine, het blad van de PKN, schreef theatermaker en columniste Rebecca Schoon in de leestip over Alles wat zacht was. Voorzien van enkele tweeluiken uit het boek.

Met veel gevoel en vanuit de persoonlijke ervaring beschrijft ze de tweeluiken.

Zoals:
“Het boek is een verademing, een streling als een zuchtje wind, een diep durven inademen
en vrede voelen” (…….) “Zonder clichés. Integendeel. Poëtisch, verrassend, beeldend”

Klik hier voor de hele recensie >>

Ermelo’s Weekblad – 2023

Grady is geboren en getogen in Ermelo, en al woont ze al jaren in Huizen, het Ermelo’s Weekblad was wel geïnteresseerd in een artikel over Alles wat zacht was.

Hierin vertelt Grady over het ontstaan van het boek en over de thematiek.

Op de foto staat ze met uitgever Fiet van Beek (Foto: Margreet van den Bosch)

Het artikel is zowel in de online krant, als in de fysieke krant gepubliceerd. In de laatste met een binnenkomer op de voorpagina. Het artikel is ook gepubliceerd in De Puttenaer, het plaatselijke blad van de gemeente Putten en in de Harderwijker Courant.

Klik hier voor het artikel >>

Reformatorische Omroep en Radio Maria – 2023

Joop van der Elst interviewde Grady over haar boek voor twee omroepen.
Hij verbond de thematiek van het boek aan haar eigen kwetsbaarheid
en de relatie met haar geloof.

In het gesprek is een aantal gedichten besproken,
die ook voor de achterban van de beide omroepen
toegankelijk zijn.

Klik hier om het op SoundCloud te beluisteren >>

Confessioneel Credo – 2023

In dit artikel verweeft Ds. Peter Verbaan zijn ervaringen met Alles wat zacht was in een meditatie over “moed” en “zachtheid”. Hij kiest twee gedichten uit ter illustratie en haalt nog een derde aan. De titel is een citaat uit het boek.

Het kleurrijke kunstwerk linksonder is ook van Grady, maar staat niet in het boek. Het is een geabstraheerd gedeelte van een tuin. Het rechter kunstwerk vormt samen met 1 van de gedichten een tweeluik uit het boek.

Confessioneel Credo is het blad voor de achterban van de confessionele stroming in de Protestantse Kerk. Oplage ca 1100.

Klik hier om het artikel te lezen >>

ArtWay – 2023

Grady schreef voor de religieuze kunstwebsite ArtWay een zgn. Beeldmeditatie over Alles wat zacht was. Bij een Beeldmeditatie wordt een kunstwerk of kunstproduct besproken in een religieuze context. Grady schrijft regelmatig voor ArtWay over hedendaagse kunst en nu dus over haar boek.

Ze gaat in op een aantal inspiratiebronnen en over de oorsprong van het boek. Zij werd door hoofdredacteur Drs. Marleen Hengelaar – Rookmaaker uitgenodigd om het artikel te schrijven.

De Beeldmeditatie staat niet alleen op de website maar is ook verstuurd naar ca 2000 abonnees.

Klik hier voor het artikel >>

Sjofar – 2023

Sjofar is het landelijke kwartaalblad van Continental Sound & Christian Artists en de opvolger van o.a. SIGNS, het blad van CNV Kunst & Cultuur. Het is een informatief blad over diverse kunsten, zoals muziekrecensies, artikelen over beeldende kunst en info over literatuur.

In dit artikel vertelt Grady over het begin van het project, de motivatie om het boek te maken en de inspiratie voor Alles wat zacht was.

Nieuwsblad voor Huizen EXTRA – 2023

In deze online katern van het Nieuwsblad voor Huizen, exclusief voor abonnees, vertelt Grady o.a. over de crowdfunding voor Alles wat zacht was en de doelgroep van het boek. Dat is in principe iedereen die iets met het thema heeft.

Het is een vervolginterview op het artikel uit 2021 (zie hieronder).

Gedicht op 1 – 2023

Presentatie van Grady als dichter door de uitgever, met één van de gedichten/tweeluiken uit haar boek. Maandelijkse, speciale nieuwsbrief van Uitgeverij Anderszins op de 1e van de maand. Op 1 juni 2023 was Grady aan de beurt, aansluitend bij het uitkomen van haar boek op 10 juni. (Foto: uitsnede uit nieuwsbrief)

Klik hier voor Gedicht op 1 juni 2023 >>

Je kunt je op deze nieuwsbrief abonneren via Uitgeverij Anderszins >>

Petrus Magazine – 2023

In dit interview met Grady wordt Alles wat zacht was genoemd in de context van kunst in de kerk. Het belicht een brugfunctie van het boek tussen kerk en wereld, door haar hedendaagse taalgebruik en beelden. Het gaat dan om de religieuze ondertoon van het boek i.c.m. algemene thematiek.

Petrus Magazine is het blad van de PKN (Protestantse Kerk in Nederland) en belicht allerlei aspecten rondom de kerk. Oplage ca 200.000.

Klik hier om het artikel te lezen >>

Nieuwsblad voor Huizen Extra – 2021

Publicatie in het Nieuwsblad voor Huizen EXTRA,
het online magazine dat wordt uitgebracht naast de papieren uitgave.

Een interview over het boek in ontwikkeling, de gedachte erachter en de beeldende technieken.

Een rap bij monoprints – 2020

Rap-artiest Rivelino Rigters (Blackrockstar) schreef een rap bij enkele monoprints uit de eerste serie die Grady maakte. Een selectie daarvan is in het boek opgenomen.

Muziek en beeld komen bij elkaar.

Monoprints op de Longlist NIEUWE AARDE – 2020

In 2020 werd een selectie van de kunstwerken die nu in het boek komen, geselecteerd voor de Longlist van de expositie NIEUWE AARDE. Dit was een samenwerking van het Bijbels Museum, The Turn Club en de Westerkerk in Amsterdam.

Een verzameling van 12 monoprints vormden samen de inzending A song of Fragility and Shelter. Dit werd één van de ca 90 geselecteerden, uit enkele honderden inzendingen.

De Longlist is nog steeds te bekijken op www.nieuweaarde.nu >>