Over Alles wat zacht was

Achtergrond

In deze tekst kun je iets lezen over de gedachten achter Alles wat zacht was.
Wil je meer weten over de materialen, technieken en poëtische keuzes, kijk dan bij The Making Of

Dit boek met 40 kunstwerken en gedichten bij het thema kwetsbaar en geborgen zijn, is begonnen met een meditatieve wandeltocht. De natuur, i.c.m. Bijbelteksten, reikte me beelden aan over dit thema.

Ik droeg het een tijdje bij me tot er ineens een aanleiding kwam om er mee aan de slag te gaan.

Dat het precies veertig tweeluiken zijn is deels intuïtief, het voelde als een mooi geheel. Deels verwijst het terug naar Bijbelse symboliek. 40 is een getal dat vaak voorkomt in de Bijbel bij cruciale gebeurtenissen. Zoals Jezus die 40 dagen in de woestijn verbleef, voordat hij zijn werk begon.

De oorsprong van dit boek ligt in een persoonlijke woestijnperiode van mijzelf. Ik was 3 weken in quarantaine toen ik besloot elke dag een monoprint te maken bij dit thema. Ik maakte er uiteindelijk 89. Later kwamen daar de ecoline-tekeningen bij. Dit boek bevat de sterkste beelden uit deze series.

Het thema ligt ook op een ander persoonlijk vlak dicht bij me. Ik heb aan een ziekte chronische beperkingen overgehouden. Ik weet wat het is om kwetsbaar te zijn. En tegelijk is geborgen zijn ook een realiteit in mijn leven.

In de abstracte beelden heb ik steeds gewerkt met een kwetsbare binnenkant en een beschuttende buitenkant. De beelden zijn gemaakt in twee technieken: monoprints (19) en ecoline-tekeningen (21).

Bij de tweeluiken zijn de gedichten niet letterlijk bij de beelden geschreven (soms wel). Ze zijn verwant aan elkaar. Ze zijn beide autonoom, maar kunnen elkaar versterken. De stijl van de gedichten wisselt. Soms zijn het literaire verbeeldingen, soms zijn het meer meditatieve overpeinzingen.

Mijn geloof speelt een grote rol in hoe ik kwetsbaarheid en geborgenheid ervaar. Dat komt terug in een deel van de veertig tweeluiken. Sommige gedichten zijn letterlijk geïnspireerd op Bijbelpassages. Andere gedichten staan op zichzelf of hebben andere inspiratiebronnen. Zo herkennen we Meister Eckhart, Brené Brown en Ralph Waldo Emerson en kijkt ook René Descartes om het hoekje.

(Afbeelding: Meister Eckhart ca 1260 – 1328, Middeleeuws theoloog)

Alles wat zacht was is wat mij betreft een licht boek, als tegenhanger tegen de hardheid en wanhoop die ieder leven kent. Zoals mensen in een oorlogssituatie of in het geval van misbruik, waarbij het gevoel van veiligheid je wordt ontnomen.

Maar er is ook een andere kant, de kant van tedere legioenen, van woorden van licht, van een hemdje voor de ziel. Dit boek deelt daarvan uit, voor ieder die dat wil.

Grady van den Bosch